dadels kopen
Tips

Veel soorten dadels

Een dadel is een vrucht die groeit aan een palmboom, ze zijn herkenbaar aan de dikke trossen. In veel Arabische en Afrika groeit de vrucht aan de bomen. Wanneer dadels zijn gedroogd hebben ze een bruine kleur, echter vers zijn ze fel geel van kleur. Er zijn enorm veel soorten dadels, wel 400 verschillende soorten. Voor de voedingswaarde zijn ze ongeveer gelijk, ga je dadels kopen dan heb je dus altijd wel een gezonde vrucht om te eten. Van oorsprong heeft een dadel een grote pit, vaak wordt deze voordat de dadel wordt verkocht verwijderd.

dadels kopen

Vitaminen en mineralen

Dadels bevatten veel verschillende vezels en mineralen zoals ijzer, magnesium en koper. Maar ook voedingsvezels en tannines die volgens zeggen ontstekingsremmend zouden werken. Het lichaam zou er gezuiverd door worden al is dit nooit officieel bewezen. Een ding is zeker dat je met dadels kopen wel een gezonde vrucht in huis haalt. Het is een natuurlijke fruitsuiker, je hebt trek in iets zoets als je een dadel hebt gegeten. In dadels zelf zit in de gedroogde variant bij 100 gram maar liefst 60 gram suiker. Heb je de verse variant dan ligt het percentage ongeveer op de helft.

dadels kopen

Waar kun je dadels ook voor gebruiken?

Ga je dadels kopen dan kun je deze natuurlijk gewoon eten, maar je kunt ze ook gebruiken om de lekkerste gerechten mee klaar te maken. Wil je een lekker zoet gerecht maken dan zijn dadels uitstekend te gebruiken, in bijvoorbeeld taart en cake worden ze veel gebruikt in plaats van suikers. Er wordt wel geadviseerd om niet te veel dadels tegelijk te eten, dit vanwege het hoge suikergehalte. Verse dadels bevatten de helft minder suiker dan de gedroogde soort. Ze kunnen zorgen voor een flinke suikerboost in de bloedbanen net als normaal suiker dit ook doet.