Vegan producten
Eten

Kaasvervangers doen tegenwoordig weinig meer onder voor conventionele kaas

In veel landen, waaronder ook in Nederland, groeit het aantal mensen dat een vegetarische of veganistische leefwijze er op na houdt gestaag. Weliswaar gaat het nog steeds om een bescheiden percentage van de bevolking, maar duidelijk is dat onder meer veganisme steeds meer voet aan de grond krijgt en ook almaar bekender wordt. Los daarvan is het belangrijk dat een groeiend aantal mensen weliswaar niet vegetarisch is, maar er wel voor kiest om beduidend minder vlees en zuivelproducten te nemen. Want ja, als je het belangrijk vindt dierenleed te verminderen en het milieu van dienst te zijn, dan is het zinvol om ook je zuivelinname te beperken. In plaats van kaas van koemelk of geitenmelk kun je dan bijvoorbeeld prima een kaasvervanger eten. Deze vervangers zijn namelijk al dusdanig ontwikkeld dat je qua smaak en textuur nauwelijks nog verschil merkt met de varianten die je altijd gewend was. Bovendien is dit een ontwikkeling die nog lang niet ten einde is gekomen. Ook valt er tegenwoordig genoeg te kiezen op het gebied van veganistische kazen.

Vegan producten

Welke soorten kaasvervangers zijn er inmiddels zoal?

Qua kaasvervangers kun je heden ten dage al kiezen uit onder meer de volgende opties: 

  • Je kunt verschillende blokken kaas kiezen zoals dat bij de kaasboer of kaaswinkel ook kan. Je vindt onder andere kaasblokken die lijken om komijnekaas, truffelkaas, gerookte kaas en mosterdkaas.
  • Ideaal voor in pasta’s en over de lasagne: geraspte kaas. Ook hiervan bestaan vervangende producten. Eventueel kun je ook gistvlokken gebruiken als vervanger van geraspte (Parmezaanse) kaas.
  • Voorgesneden plakjes kaas in een standaardverpakking en in een afgepaste hoeveelheid. Hierbij vind je bijvoorbeeld jonge kaas, mozzarellakaas en cheddarkaas.
  • Er bestaan kaasvervangers op basis van soja, maar ook op basis van cashewnoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *